Accéder au contenu principal

La Maison Roumaine, despre scandaloasele și inacceptabilele afirmații ale ambasadorului american James Pettit

„La Maison Roumain”, asociație de difuzare și cultivare a inteligenței românești, cu sediul la Paris, a publicat o declarație pe care o reproducem și cu care ne solidarizăm. 
Dan Culcer, 
președintele Asociației Jurnaliștilor Români-Vest 
(Association des Jorunalistes Roumains-Ouest, France)


„La Maison Roumain” a luat act cu stupefacție și indignare de afirmațiile făcute de ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, James Pettit, în cadrul interviului dat, la Chișinău, televiziunii publicepe data de 28 august 2016 și consideră că valul de indignare declanșat în Republica Moldova și România este pe deplin justificat.

Alegația „Consider că este foarte important şi aceasta desigur este politica noastră, cred că şi politica de aici, ca Moldova să rămână un stat suveran şi independent în interiorul unor graniţe sigure. Unirea cu România, de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, în Moldova. ... Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie şi propriile provocări” în afara faptului că diferitele ei puncte sunt profund inexacte și nu respectă nici realitatea de astăzi și nici adevărul istoric, este gravă și prin faptul că apare ca fiind poziția oficială a Statelor Unite. Ori poporul român, trăitor de o parte și de alta a Prutului, a considerat întotdeauna și continuă să considere Statele Unite drept țara libertătii, drept puterea care le poate asigura și lor libertatea. Faptul că a fost abandonat, cu cinism, după cel de-al Doilea Razboi Mondial și lăsat sub criminala cizmă sovietică, nu l-a îndepărtat de Statele Unite și de aceea declarația ambasadorului american este atât de revoltătoare.

Alegațiile ambasadorului american sunt, de asemenea, surprinzătoare și de neînțeles datorită faptului că Republica Moldova și-a dovedit în cei 25 de ani de „independență” incapacitatea de a funcționa ca un stat civilizat, garant de valori și că procentul cetățenilor Republicii Moldova care văd ca soluție pentru ieșire din criza re-unirea cu România și transpunerea, astfel, în viață a eliminării consecințelor sinistrului pact Hitler-Stalin din august 1939, este în accelerată creștere.

De aceea, scrisoarea deschisă - adresată Secretarului de Stat al Statelor Unite, John Kerry, cu privire la declaratiile ambasadorului J. Pettit, de catre Platforma Unionista Actiunea 2012 - este justificată, cum la fel de justificate sunt atât petiția on line care cere retragerea ambasadorului J. Pettit de la Chișinău, cât și manifestațiile de stradă desfașurate în Republica Moldova și în România.

Luările de poziție și declarațiile recente ale unor personalități și instituții publice trebuie și ele salutate. Să amintesc numai precizarea facută de către Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofte, în discursul de la Academia de Științe din Chișinău, cu prilejul sărbătoririi Zilei Limbii Române (31 august 2016): „sunt de origine română, așa cum au fost parinții, buneii mei și toti cei care trăiesc pe acest pământ”, sau declarația Consiliului Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, în care se afirmă că: (acest organism n.n.) se vede nevoit să ia atitudine față de declarațiile sfidătoare de adevăr și vădit nediplomatice ale ambasadorului SUA în Republica Moldova, James D. Pettit, făcute la un post public de televiziune cu acoperire națională, declarații ce ating tocmai «sfânta sfintelor», adică valorile identității naționale românești, unitatea de limbă, istorie și cultură, care au stat la temelia Mișcării de eliberare națională, începute și consolidate în anii ‘80 ai sec. XX tocmai în jurul Uniunii Scriitorilor din Moldova”.

Cum în tot răul este și un bine, trebuie luat în considerare și faptul că nefericitul interviu televizat al ambasadorului J. Pettit nu a facut decât să sublinieze că românii de pe ambele maluri ale Prutului doresc re-unirea Republicii Moldova cu România și că un număr din ce în ce mai mare dintre ei înteleg să afirme acest scop și să se angajeze pentru atingerea sa. Până la urmă, acest interviu a avut un efect exact contrar celui, în aparență, scontat de James Pettit.
Alexandru Herlea

Commentaires

Posts les plus consultés de ce blog

2009. Cele mai mari salarii la stat

Cele mai mari salarii la stat Oficiul Registrul National al Informatiilor Secrete (ORNIS) si Ministerul Afacerilor Externe (MAE) sunt institutiile de stat care au in grila cele mai mari salarii, de 15.130 lei, respectiv 14.615 lei, potrivit unui document transmis sindicatelor de Ministerul Finantelor Publice (MFP). In document se precizeaza ca "unele functii la Ministerul Afacerilor Externe sunt prevazute cu salarii in valuta, exprimate in lei, fara a avea un corespondent cu functiile utilizate in tara" . De asemenea, functiile de conducere nu includ indemnizatii de conducere, iar sporurile nu sunt introduse in salariu, arata NewsIn. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) se afla pe pozitia a treia in clasamentul institutiilor bugetare dupa valoarea celui mai ridicat salariu acordat, de 11.733 lei. Pe locul patru dupa salariul maxim anuntat in grila este Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii , Comertului si Mediului de Afaceri , cu 11.665 lei, urmat d...