Accéder au contenu principal

La Maison Roumaine, despre scandaloasele și inacceptabilele afirmații ale ambasadorului american James Pettit

„La Maison Roumain”, asociație de difuzare și cultivare a inteligenței românești, cu sediul la Paris, a publicat o declarație pe care o reproducem și cu care ne solidarizăm. 
Dan Culcer, 
președintele Asociației Jurnaliștilor Români-Vest 
(Association des Jorunalistes Roumains-Ouest, France)


„La Maison Roumain” a luat act cu stupefacție și indignare de afirmațiile făcute de ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, James Pettit, în cadrul interviului dat, la Chișinău, televiziunii publicepe data de 28 august 2016 și consideră că valul de indignare declanșat în Republica Moldova și România este pe deplin justificat.

Alegația „Consider că este foarte important şi aceasta desigur este politica noastră, cred că şi politica de aici, ca Moldova să rămână un stat suveran şi independent în interiorul unor graniţe sigure. Unirea cu România, de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, în Moldova. ... Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie şi propriile provocări” în afara faptului că diferitele ei puncte sunt profund inexacte și nu respectă nici realitatea de astăzi și nici adevărul istoric, este gravă și prin faptul că apare ca fiind poziția oficială a Statelor Unite. Ori poporul român, trăitor de o parte și de alta a Prutului, a considerat întotdeauna și continuă să considere Statele Unite drept țara libertătii, drept puterea care le poate asigura și lor libertatea. Faptul că a fost abandonat, cu cinism, după cel de-al Doilea Razboi Mondial și lăsat sub criminala cizmă sovietică, nu l-a îndepărtat de Statele Unite și de aceea declarația ambasadorului american este atât de revoltătoare.

Alegațiile ambasadorului american sunt, de asemenea, surprinzătoare și de neînțeles datorită faptului că Republica Moldova și-a dovedit în cei 25 de ani de „independență” incapacitatea de a funcționa ca un stat civilizat, garant de valori și că procentul cetățenilor Republicii Moldova care văd ca soluție pentru ieșire din criza re-unirea cu România și transpunerea, astfel, în viață a eliminării consecințelor sinistrului pact Hitler-Stalin din august 1939, este în accelerată creștere.

De aceea, scrisoarea deschisă - adresată Secretarului de Stat al Statelor Unite, John Kerry, cu privire la declaratiile ambasadorului J. Pettit, de catre Platforma Unionista Actiunea 2012 - este justificată, cum la fel de justificate sunt atât petiția on line care cere retragerea ambasadorului J. Pettit de la Chișinău, cât și manifestațiile de stradă desfașurate în Republica Moldova și în România.

Luările de poziție și declarațiile recente ale unor personalități și instituții publice trebuie și ele salutate. Să amintesc numai precizarea facută de către Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofte, în discursul de la Academia de Științe din Chișinău, cu prilejul sărbătoririi Zilei Limbii Române (31 august 2016): „sunt de origine română, așa cum au fost parinții, buneii mei și toti cei care trăiesc pe acest pământ”, sau declarația Consiliului Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, în care se afirmă că: (acest organism n.n.) se vede nevoit să ia atitudine față de declarațiile sfidătoare de adevăr și vădit nediplomatice ale ambasadorului SUA în Republica Moldova, James D. Pettit, făcute la un post public de televiziune cu acoperire națională, declarații ce ating tocmai «sfânta sfintelor», adică valorile identității naționale românești, unitatea de limbă, istorie și cultură, care au stat la temelia Mișcării de eliberare națională, începute și consolidate în anii ‘80 ai sec. XX tocmai în jurul Uniunii Scriitorilor din Moldova”.

Cum în tot răul este și un bine, trebuie luat în considerare și faptul că nefericitul interviu televizat al ambasadorului J. Pettit nu a facut decât să sublinieze că românii de pe ambele maluri ale Prutului doresc re-unirea Republicii Moldova cu România și că un număr din ce în ce mai mare dintre ei înteleg să afirme acest scop și să se angajeze pentru atingerea sa. Până la urmă, acest interviu a avut un efect exact contrar celui, în aparență, scontat de James Pettit.
Alexandru Herlea

Commentaires

Posts les plus consultés de ce blog

DacoRomanica. Surse documentare și informative esențiale. O biblioteca fantastica.

O bibliotecă fantastică.  http://www.dacoromanica.ro/ In 2011, ca urmare a celui mai ambițios proiect de digitizare la nivel național, Biblioteca Metropolitana București a lansat http://www. dacoromanica.ro/ , cea mai importantă biblioteca digitală românească accesibilă gratuit pe internet, oferind utilizatorilor trei milioane de pagini de carte scanate. Portalul DacoRomanica ofera acces la documente tipărite, fișiere audio și video din domenii multiple - economie, societate, religie, literatură, știinte, istorie, geografie, filozofie, psihologie, lingvistică, artă, divertisment, tehnică, medicină. Generațiilor de români cărora, începând din 1945, accesul la cultura română reală, prin cenzură și prin ideologizarea selectivă, le-a fost interzis integral sau parțial, fondul acestei biblioteci libere le arată, în fine, că nu au nici un motiv să se considere fii unui popor care nu a produs decât materie secundară în cultura Europei, că avem cu ce și de ce răspunde încercării

IMPERTINENȚA NAȚIONALISMULUI XENOFOB UCRAINEAN.

  IMPERTINENȚA  NAȚIONALISMULUI  XENOFOB  UCRAINEAN .         Rada Supremă ucraineană a adoptat la 13 decembrie 2022   Legea  Minorităților , în contextul solicitărilor Ucrainei de Vest (autorităților de la Kiev) de a se afilia, în regim de urgență, Uniunii Europene. Legea este profund antieuropeană; în articolele fundamentale are un conținut xenofob explicit. Ea reflectă impertinența și cinismul diplomatic al Kievului care, în ceea ce ne privește , pe de o parte promite că  “ după victoria noastră, vom sta la masă și vom aborda aceste probleme în mod diferit din ambele părți ” (Kuleba), „ Când situația va permite minoritatea română din Ucraina va avea parte de aceleași drepturi, protecție și tratament ca și minoritatea ucraineană din România ” (Zelenski) și, pe de altă parte, în același timp, face un nou pas în direcția legiferării  deznaționalizării românilor din Teritoriile Românești Ocupate aflate la ora actuală în componența Republicii Ucraina.             Ministerul Afac

L’indépendance des rédactions s’invite dans le projet de loi sur la modernisation de la presse

L’indépendance des rédactions s’invite dans le projet de loi sur la modernisation de la presse  02 FÉVRIER 2015  |  PAR  LES INDIGNÉS DU PAF L’indépendance des rédactions s’invite dans le projet de loi sur la modernisation de la presse   La proposition de loi de Madame la sénatrice Nathalie Goulet sur la reconnaissance du statut juridique des rédactions via la possibilité de créer un Conseil de rédaction devient un article additionnel à l’article 13 du projet de loi sur la modernisation de la presse en cours d’examen à l’Assemblée Nationale et au Sénat. L’amendement sera normalement discuté le 5 Février prochain au Sénat.   Nous rappelons que son objet est de protéger les rédactions des pressions qu’elles peuvent subir de la part d’intérêts privés et de favoriser par là-même une information au service de l’intérêt général. Il est le fruit d’un travail commun entre Madame la Sénatrice, le SNJ et les Citoyens de l’information (ex - Indignés du PAF). Nous remercions tou