Accéder au contenu principal

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind. Apel pentru eliberarea jurnalistului Ernest Vardanean

Apel pentru eliberarea jurnalistului Ernest Vardanean
 
Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind condamnă arestarea jurnalistului Ernest Vardanean de către regimul separatist de la Tiraspol. Jurnalistul publicaţiei Novii Region a fost arestat în data de 7 aprilie a.c., percheziţionat ore în şir la domiciliu,  fiind învinuit de înaltă trădare! De asemenea, în data de 10 aprilie a.c., arestul preventiv a fost prelungit cu două luni.
Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind susţine demersurile membrului său afiliat, Uniunea Jurnaliştilor din Republica Moldova, şi consideră că astfel de practici ale epocii staliniste reprezintă un atentat la drepturile omului, la libertatea de exprimare, la principiile democraţiei. Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind solicită autorităţilor transnistrene eliberarea imediată şi necondiţionată a lui  Ernest Vardanean deoarece jurnalistul şi-a facut doar datoria de a informa corect opinia publică.
În calitate de  membru afiliat la Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, FRJ MediaSind solicită sprijinul colegilor din breaslă să susţină demersurile confraţilor moldoveni pentru salvarea jurnalistului Ernest Vardanean şi cere Comisiei Europene să întreprindă toate demersurile necesare pentru soluţionarea acestui caz grav încălcare a drepturilor omului.
Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind
Preşedinte, Cristi Godinac
Bucureşti, 13 aprilie 2010
               
 UNIUNEA JURNALIŞTILOR DIN MOLDOVA
DECLARAŢIE
în legătură cu arestarea la Tiraspol şi învinuirea de spionaj
şi de înaltă trădare a jurnalistului Ernest Vardanean

Uniunea Jurnaliştilor din Moldova este profund îngrijorată de soarta jurnalistului Ernest Vardanean de la publicaţia Novii Reghion care la 7 aprilie a fost arestat de autorităţile ilegale de la Tiraspol. Reţinut în pragul casei sale în cele mai oribile practici ale epocii staliniste, percheziţionat ore în şir la domiciliu, jurnalistul este învinuit în aceaşi manieră stalinistă de spionaj şi de înaltă trădare.  Este o învinuire extrem de gravă.
Realizând că regimul de la Tiraspol este ilegal, că el nu se supune legilor şi autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova, că în cei douăzeci de ani de existenţă a lui a fost cel care a declanşat un război soldat cu numeroase victime şi detonatorul mai multor situaţii care au pus în pericol pacea şi stabilitatea în regiune, că mai multe persoane au fost maltratate iar altele au dispărut sau au fost ucise în condiţii neelucidate, avem toate motivele să presupunem că soarta de mai departe sau chiar viaţa jurnalistului sunt puse în mare pericol. În afară de această, atragem atenţia că arestarea lui Ernest Vardanean este un atentat la libertatea de exprimare, la libertatea creaţiei, la libertatea presei – valori democratice europene şi general umane călcate în picioare ani în şir de regimul de la Tiraspol.
Uniunea Jurnaliştilor cere autorităţilor Republicii Moldova să intervină cu toate instrumentele interne şi internaţionale de care dispune pentru a-l pune în libertate pe Ernest Vardanean în cel mai scurt timp.
Având în vedere influenţa pe care autorităţile Federaţiei Ruse o are asupra regimului de la Tiraspol, Uniunea Jurnaliştilor din Moldova face apel la autoritatea confraţilor de breaslă din Uniunea Jurnaliştilor din Rusia pentru a exercita presiunile necesare asupra organismelor abilitate ale statului rus ca să intervenă în soluţionarea cât mai grabnică a acestei situaţii.
Uniunea Jurnaliştilor din Moldova solicită, de asemenea, implicarea neîntârziată a Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, a Federaţiei Române a Jurnaliştilor Mediasind, la care este afiliată, a altor organizaţii şi structuri internaţionale care sunt preocupate de securitatea, de apărarea drepturilor şi libertăţilor jurnaliştilor .
 Elibererea din arest a jurnalistului Ernest Vardanean trebuie să devină un imperativ al solidarităţii noastre profesionale.
Biroul Permanent al Uniunii Jurnaliştilor din Moldova
Chişinău, 13 aprilie 2010


MEDIA SIND
 

Commentaires

Posts les plus consultés de ce blog

DacoRomanica. Surse documentare și informative esențiale. O biblioteca fantastica.

O bibliotecă fantastică.  http://www.dacoromanica.ro/ In 2011, ca urmare a celui mai ambițios proiect de digitizare la nivel național, Biblioteca Metropolitana București a lansat http://www. dacoromanica.ro/ , cea mai importantă biblioteca digitală românească accesibilă gratuit pe internet, oferind utilizatorilor trei milioane de pagini de carte scanate. Portalul DacoRomanica ofera acces la documente tipărite, fișiere audio și video din domenii multiple - economie, societate, religie, literatură, știinte, istorie, geografie, filozofie, psihologie, lingvistică, artă, divertisment, tehnică, medicină. Generațiilor de români cărora, începând din 1945, accesul la cultura română reală, prin cenzură și prin ideologizarea selectivă, le-a fost interzis integral sau parțial, fondul acestei biblioteci libere le arată, în fine, că nu au nici un motiv să se considere fii unui popor care nu a produs decât materie secundară în cultura Europei, că avem cu ce și de ce răspunde încercării

IMPERTINENȚA NAȚIONALISMULUI XENOFOB UCRAINEAN.

  IMPERTINENȚA  NAȚIONALISMULUI  XENOFOB  UCRAINEAN .         Rada Supremă ucraineană a adoptat la 13 decembrie 2022   Legea  Minorităților , în contextul solicitărilor Ucrainei de Vest (autorităților de la Kiev) de a se afilia, în regim de urgență, Uniunii Europene. Legea este profund antieuropeană; în articolele fundamentale are un conținut xenofob explicit. Ea reflectă impertinența și cinismul diplomatic al Kievului care, în ceea ce ne privește , pe de o parte promite că  “ după victoria noastră, vom sta la masă și vom aborda aceste probleme în mod diferit din ambele părți ” (Kuleba), „ Când situația va permite minoritatea română din Ucraina va avea parte de aceleași drepturi, protecție și tratament ca și minoritatea ucraineană din România ” (Zelenski) și, pe de altă parte, în același timp, face un nou pas în direcția legiferării  deznaționalizării românilor din Teritoriile Românești Ocupate aflate la ora actuală în componența Republicii Ucraina.             Ministerul Afac

L’indépendance des rédactions s’invite dans le projet de loi sur la modernisation de la presse

L’indépendance des rédactions s’invite dans le projet de loi sur la modernisation de la presse  02 FÉVRIER 2015  |  PAR  LES INDIGNÉS DU PAF L’indépendance des rédactions s’invite dans le projet de loi sur la modernisation de la presse   La proposition de loi de Madame la sénatrice Nathalie Goulet sur la reconnaissance du statut juridique des rédactions via la possibilité de créer un Conseil de rédaction devient un article additionnel à l’article 13 du projet de loi sur la modernisation de la presse en cours d’examen à l’Assemblée Nationale et au Sénat. L’amendement sera normalement discuté le 5 Février prochain au Sénat.   Nous rappelons que son objet est de protéger les rédactions des pressions qu’elles peuvent subir de la part d’intérêts privés et de favoriser par là-même une information au service de l’intérêt général. Il est le fruit d’un travail commun entre Madame la Sénatrice, le SNJ et les Citoyens de l’information (ex - Indignés du PAF). Nous remercions tou