Accéder au contenu principal

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind nu poate să fie părtaşă la sacrificarea drepturilor jurnaliştilor

Browserul nu permite afişarea acestei imagini. Browserul nu permite afişarea acestei imagini.  

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind
Organizaţie reprezentativă pentru ramura mass-media conform Legii 130/1996
Browserul nu permite afişarea acestei imagini.
Casa Presei, Piaţa Presei Libere nr.1, corp B2, etaj 3, camera 330, sector 1, Bucureşti, cod poştal 013701
Tel: 0311 00 00 16; 0311 06 59 39; Fax: 0372 87 10 86; E-mail: mediasind@yahoo.com, www.mediasind.ro
     Nr. 05/18.02.2010
 
     Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind
     nu poate să fie părtaşă la sacrificarea drepturilor jurnaliştilor
      

                
 Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind a luat act de comunicatul  de presă transmis ieri de către  Patronatul Român al Presei şi de Patronatul Presei din România ROMEDIA referitoare la solicitarea de renegociere a Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Ramură Mass-Media, document condamnat a fi "ţap ispăşitor" pentru criza economică din acest domeniu. De asemenea, FRJ MediaSind a luat act şi de încercările de discreditare a activităţii MediaSind provocate  de către un ONG ce se ocupă cu monitorizarea jurnaliştilor şi care pretinde că apără libertatea de exprimare.           

     Analizând  aceste acţiuni de intimidare, Comitetul Director al FRJ MediaSind face următoarele precizări:          
      
       FRJ MediaSind poate să înţeleagă disperarea unor patroni de presă în aceste vremuri tulburi, dar nu poate să fie părtaşă la sacrificarea drepturilor tuturor angajaţilor din mass-media. La fel cum nu poate să accepte politica "pumnului în gură" sau diversiunile patronalo-ong-iste de discreditare a FRJ MediaSind, organizaţie care apără drepturile jurnaliştilor, clauza de conştiinţă şi libertatea de exprimare.
        
       FRJ MediaSind şi  Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor au demonstrat "partenerilor sociali" că, în această perioadă de criză economică,  se impune  o decizie politică pentru aplicarea unui set de măsuri de relaxare fiscală necesare pentru sprijinirea industriei de media. Revendicările convenite împreună cu organizaţiile sindicale, profesionale şi patronale din Comitetul Anticriză pentru Mass-Media sunt principalele măsuri ce pot să salveze societăţile de presă deoarece acestea s-au adoptat, cu mult timp  în urmă, în majoritatea statelor din Uniunea Europeană. 
       În consecinţă,  soluţia propusă de către cele două patronate din presă privind renegocierea Contractului Colectiv de Muncă în regim de urgenţă nu poate fi  viabilă şi corectă pentru angajaţii din mass-media. Criza economică din presă nu se poate ameliora prin diminuarea sau suspendarea drepturilor câştigate pentru întreaga breaslă în cei  şase ani de existenţă a CCM Unic la Nivel de Ramură Mass-Media.
         
      În ceea ce priveşte aşa-zisa hărţuire a  instituţiilor de media de către Inspecţia Muncii, FRJ MediaSind consideră că instituţiile de control ale Ministerului Muncii  şi-au făcut  datoria în momentul în care organizaţiile sindicale au constatat că unii angajatori nu respectă legislaţia muncii. Doar din acest motiv am putea înţelege afirmaţiile din comunicatul PPR şi al Patronatului Presei din România ROMEDIA  potrivit cărora, "Hărţuirea la care sunt supuse trusturile de presă prin controale repetate ale Inspectoratului Teritorial de Muncă, în Bucureşti şi în ţară, şi interpretarea abuzivă a clauzelor Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Ramură Mass-Media şi prin comunicatele de presă ale Mediasind cu privire la aplicabilitatea acestui contract, induc o anumită stare de teamă în industria mass-media şi generează o percepţie greşită cu privire la trusturile de presă, afectând imaginea şi stabilitatea acestora."
       FRJ MediaSind  îşi declară în continuare disponibilitatea pentru dialog şi colaborare cu toate organizaţiile sindicale, patronale şi profesionale din ramura mass-media pentru a participa împreună la negocierile cu reprezentanţii Guvernului şi ai Comisiei Europene în vederea soluţionării situaţiei grave cu care se confruntă angajaţii şi angajatorii din această breaslă.
        
     FRJ MediaSind  consideră că numai pe calea dialogului,  şi nu prin acţiuni de intimidare şi discreditare,  se poate evita declanşarea unor conflicte de muncă în ramura mass-media.                
      
Comitetul Director al FRJ MediaSind, 
Preşedinte, Cristi Godinac 
Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind reprezintă peste 9000 de membri din presa scrisă, radio, televiziune, edituri şi tipografie şi este membru cu drepturi depline al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor.
Organizaţii afiliate:Browserul nu permite afişarea acestei imagini.
Federaţia Sindicatelor Jurnaliştilor şi Tipografilor din România | Federaţia Sindicatelor din Societatea Română de Radiodifuziune | Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor din Televiziune | Sindicatul 2002 din Societatea Română de Televiziune | SJP din Agenţia Naţională de Presă Agerpres | Sindicatul Lucrătorilor din Edituri şi Tipografii | SZR – Federaţia Sindicatelor din Întreaga Presă |Sindicatul Liber din SC Rodipet  SA | Uniunea Jurnaliştilor din Republica Moldova

Commentaires

Posts les plus consultés de ce blog

DacoRomanica. Surse documentare și informative esențiale. O biblioteca fantastica.

O bibliotecă fantastică.  http://www.dacoromanica.ro/ In 2011, ca urmare a celui mai ambițios proiect de digitizare la nivel național, Biblioteca Metropolitana București a lansat http://www. dacoromanica.ro/ , cea mai importantă biblioteca digitală românească accesibilă gratuit pe internet, oferind utilizatorilor trei milioane de pagini de carte scanate. Portalul DacoRomanica ofera acces la documente tipărite, fișiere audio și video din domenii multiple - economie, societate, religie, literatură, știinte, istorie, geografie, filozofie, psihologie, lingvistică, artă, divertisment, tehnică, medicină. Generațiilor de români cărora, începând din 1945, accesul la cultura română reală, prin cenzură și prin ideologizarea selectivă, le-a fost interzis integral sau parțial, fondul acestei biblioteci libere le arată, în fine, că nu au nici un motiv să se considere fii unui popor care nu a produs decât materie secundară în cultura Europei, că avem cu ce și de ce răspunde încercării

IMPERTINENȚA NAȚIONALISMULUI XENOFOB UCRAINEAN.

  IMPERTINENȚA  NAȚIONALISMULUI  XENOFOB  UCRAINEAN .         Rada Supremă ucraineană a adoptat la 13 decembrie 2022   Legea  Minorităților , în contextul solicitărilor Ucrainei de Vest (autorităților de la Kiev) de a se afilia, în regim de urgență, Uniunii Europene. Legea este profund antieuropeană; în articolele fundamentale are un conținut xenofob explicit. Ea reflectă impertinența și cinismul diplomatic al Kievului care, în ceea ce ne privește , pe de o parte promite că  “ după victoria noastră, vom sta la masă și vom aborda aceste probleme în mod diferit din ambele părți ” (Kuleba), „ Când situația va permite minoritatea română din Ucraina va avea parte de aceleași drepturi, protecție și tratament ca și minoritatea ucraineană din România ” (Zelenski) și, pe de altă parte, în același timp, face un nou pas în direcția legiferării  deznaționalizării românilor din Teritoriile Românești Ocupate aflate la ora actuală în componența Republicii Ucraina.             Ministerul Afac

L’indépendance des rédactions s’invite dans le projet de loi sur la modernisation de la presse

L’indépendance des rédactions s’invite dans le projet de loi sur la modernisation de la presse  02 FÉVRIER 2015  |  PAR  LES INDIGNÉS DU PAF L’indépendance des rédactions s’invite dans le projet de loi sur la modernisation de la presse   La proposition de loi de Madame la sénatrice Nathalie Goulet sur la reconnaissance du statut juridique des rédactions via la possibilité de créer un Conseil de rédaction devient un article additionnel à l’article 13 du projet de loi sur la modernisation de la presse en cours d’examen à l’Assemblée Nationale et au Sénat. L’amendement sera normalement discuté le 5 Février prochain au Sénat.   Nous rappelons que son objet est de protéger les rédactions des pressions qu’elles peuvent subir de la part d’intérêts privés et de favoriser par là-même une information au service de l’intérêt général. Il est le fruit d’un travail commun entre Madame la Sénatrice, le SNJ et les Citoyens de l’information (ex - Indignés du PAF). Nous remercions tou